Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover!”

(Mark Twain).

Pamela Valente, is in 1974 geboren in Monopoli (Puglia), Italië.

Als twintigjarige besluit ze weg te gaan om zich te laten meeslepen door haar andere passie naast haar liefde voor fotografie: reizen.

Het is de multi-etnische chaos van de wereldstad Londen die haar voor meer dan een jaar onderdak biedt. En het zijn de tegenstrijdigheden van het leven in een grote stad, die wordt verplet door verzwelgende processen van moderne verstedelijking en verrijkt door de samenleving van verschillende, en soms tegengestelde, culturele modellen, die haar onherroepelijk veroveren. Londen zal ze altijd blijven bewonderen, en het is in Londen waar ze, worstelend met velerlei dagelijkse klusjes en het ritme van alledag, begint te dromen. Ze verliest zich in de werkelijkheid die haar omringt en verlangt ernaar het geleefde te kunnen vereeuwigen in beelden die de kracht en het contrast ervan weergeven, en meer nog, die emoties te kunnen overbrengen op de mensen om haar heen.

De essentie van de wereld ontsluieren aan wie er buiten staat, degene die niet in beweging is ook laten reizen, dat is wat ze wil.

In 2001 verhuist ze naar Nederland, waar ze nu nog steeds woont en werkt.

Ze studeert fotografie in Amsterdam bij een van de meest gekwalificeerde instituten in de sector, Fotogram, waar ze zich geleidelijk specialiseert in reis- en landschapsfotografie en al snel een persoonlijk portfolio opbouwt met thematische beelden.

In 2008 wordt een van haar foto’s gekozen tot de beste 100 door de vak jury van de Metro Global Photo Challenge Holland.

Vervolgens wordt ze in dienst genomen om het reclamemateriaal te verzorgen voor een bedrijf dat ambachtelijke juwelen en luxeartikelen maakt.

In 2009 wordt een van haar foto’s uitgekozen door National Geographic Italia in de categorie ”Natuur” en online gepubliceerd.

In 2010 exposeert ze haar werk in de NH-kerk in Ravenstein.

De activiteiten die ze jarenlang uitvoert brengen haar, in 2009, tot het tekenen van een contract met Lonely Planet, de Australische uitgeverij gespecialiseerd in reisgidsen en -boeken. Een van haar foto’s wordt gekozen tot de beste foto’s van de Loneley Planet collectie in 2011 en in 2012 worden een paar foto’s gekozen voor de iPhone Applicatie.

In 2011 werkt ze samen met WNF Nederland aan het project “Art for Nature”, dat de werken van talrijke artiesten uit de fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, die aan de vereniging worden gedoneerd, verzamelt en tentoonstelt in een liefdadigheidstentoonstelling ter ondersteuning van het milieu en de bedreigde diersoorten.

Tegelijkertijd gaat ze aan de slag met muzikanten uit de onafhankelijke Nederlandse muziekwereld, die haar de opdracht geven hen te portretteren voor promotiedoeleinden.

Op dit moment is ze druk bezig met de laatste foto’s, gemaakt tijdens haar recent gemaakte reis in de Verenigde Staten, en organiseert ze een reizende tentoonstelling die de opvallendste foto’s en de belangrijkste momenten daarvan bijeenbrengt.

Wilt u een evenement, zoals een trouwerij of concert, vastgelegd hebben voor de toekomst? Of heeft u beelden nodig die een cultuur of landschap perfect weergeven? Neem gerust contact op met Pamela Valente Photography en wie weet is er een klik.